Lokal langtur - nå også på film!

VIDT: Etter milevis med skogsterreng får du utsyn over Mjøsa fra Hervenknappen.
VIDT: Etter milevis med skogsterreng får du utsyn over Mjøsa fra Hervenknappen. Foto: Ola Brox

Lyst til å gå langt på lokale stier? På Totenåsstien kan du det! Denne rykende ferske filmen viser gleden du har i vente!

Vår fantastiske frivillige hobbyfotograf, Marthe Ødegård, har laget en vakker filmfortelling fra den lokale langturstien i vårt hjerte: Totenåsstien! Sammen med lokalkjente Jan-Erik Nordrum har hun oppsøkt perler langs stien og laget film som viser glimt fra de flotte naturopplevelsene ruten byr på! Hundrevis av timer er lagt ned i produksjonen, som også har innslag av drone, noe som lar oss fly over de grønne oasene i fugleperspktiv.

Begynte som baby

- Som Kolbuing har jeg et sterkt forhold til Totenåsen, forteller Ødegård.
- Vi har hytte i lodd 2, jeg var bare seks uker gammel første gang jeg var på Totenåsen og har blitt tatt med på tur fra jeg var lita jente. Det var Jan-Erik Nordrum i DNT Gjøvik og Omegns styre som hadde idéen til filmen, og han har vært en super guide som har vist meg fantastiske perler som jeg ikke skjønner hvorfor jeg ikke har utforsket før! Høydepunktene er mange langs Totenåsstien, og man behøver jo ikke bære tung sekk og ta alt på en gang! Totninger er heldige som bor nære og kan ta turen både stykkevis og delt, mener Ødegård. Selv er hun ikke i tvil om at det gjør godt å gå i skogen!

- Man trenger ikke melde seg på meditasjonskurs, bare gå i skauen! Det er så mye energi der! Kortreist glede! I koronatiden har mange gjenoppdaget hvor fint det er å bruke det vi har nærmere. Totenåsen er ypperlig både for høsting, jakt, fiske, ski, bading og gåturer, det er jo et eldorado! proklamerer Ødegård.

Lettest på stien

For henne er filmproduksjonen et kreativt prosjekt.

- Redigeringen er tidkrevende, så jeg må være i humør til det for å sette meg ned, det ville aldri vært morsomt hvis jeg hadde hatt det som jobb, bedyrer filmskaperen. Hun har også prøvd seg på å gå noen snarveier mellom stien, med vekslende hell.

-  Jan-Erik og jeg har tatt noen snarveier i forbindelse med filmingen, dog med relativt liten suksess, så hold deg på stien, humrer Ødegård.

Totenåsstien er en vandring gjennom en av Østlandets store skoger mellom Lygnasæter i vest og Mjøsa i øst. Stien tar deg gjennom frodig granskog, forbi gamle sætervoller, over myrer og langs en rekke idylliske vann og tjern. Stien fører også over topper med storslagen utsikt og til de brede bygdene i Totenvika, og er du heldig får du et glimt av Skibladner på Mjøsa.

Stien er blåmerket og du kan lese mer om den her. Kanskje vil du planlegge ditt eget lokale langtureventyr?

HVILEPLASS: Jan-Erik Nordrum guidet trygt til perlene langs Totenåsen. Lokalkunnskapen ble krydret med ivrig naturformidling så Marthe fikk lære seg forskjell på hunnkongler, hannkongler og grankorsnebb (med tørr humor til dessert!) Her skålen ved Grønsjøen. Foto: Marthe Ødegård
KULTURLANDSKAP: Deler av Totenåsstien går gjennom landskap formet av sæterdrift. Foto: Marte Ødegård

Skrevet av Elin Enger 17. september 2020