Turer i juli

DNT Gjøvik og omegn hadde en rolig periode i juli, men to turer ble arrangert; hytte til hytte på Vardalsåsen og setervandring på Totenåsen.

Fra hytte til hytte på Vardalsåsen 2. juli

Dagen opprant med svært vekslende vær, men vi var 8 som hadde regnklær og ville på kveldstur. Stiene var våte og delvis gjørmete. Regnet ga seg da vi kom til hytte nr 1: Trollheim. Vi krysset skiløypa og møtte snart Jotunheimstien som vi fulgte et stykke og kom fram til hytte nr 2: Skjærsjøhytta. Så gjensto den bratteste etappen opp mot hytte nr 3: Rognlihaughytta. På terrassen der koste vi oss med flott utsikt og niste. Men da vi var litt småfrosne, var det ingen som ville vente på solnedgangen der. Etter ca 3 timer var ringen sluttet, og vi var vel tilbake på Rørmyra.

Takk for hyggelig turfølge!

Turid Trettenes og Ragnhild Morka, turledere

Setervandring på Totenåsen 12. juli 

14 deltakere inkludert turledere møttes ved Vesterås i Østre Toten. Det var fin sol, litt kjølig vind så myggen holdt seg unna. Vi gikk til Nedre Kolbusætra og så på den vesle ruinen inni skogen der. Vi gikk så en rødmerket sti og kom vi inn på Totenåsstien opp til Øvre Kolbusætra og tok en liten rast der. En litt sliten sæter, men en veldig koselig plass. Så fulgte vi ny rødmerket sti mot Vålsjøen. Mye flotte vannliljer å se. Så gikk turen videre til Vestre Ragnhildsætra. Her tok vi en lang rast og koste oss med matpakke i sola. Praten gikk livlig rundt bordene og vi snakket om setring i gamle dager og hvor mye liv det var på åsen da.

Så gikk turen videre til Østre Ragnhildsætra hvor det står igjen en stor steinmur etter fjøset der. Videre gikk vi langs Myrsjøen og stoppet ved demninga til tidligere Lensbygda vannverk. Så kom vi over på Åsvegen og gikk opp til Syljulia. Etter en liten rast her fulgte vi stien mot Laupendsætra. Her har Lars Harald Bergheim og flere gjort en stor jobb med å lage klopper over bekker og blauthøl. Det var også satt opp en fin krakk som noen av oss tok en liten hvil på. Så var vi framme på Laupendsætra og her var det mange sauer som sammen med kua gjør en god jobb med å hindre gjengroing i åsen.

Til slutt gikk vi skiløypa tilbake til Vesterås. En kjempefin dag på åsen med nydelig vær, bjelleklang fra sau og ku og mange kjempetrivelige folk.

Turledere Wenche Skinstad og Gaute Gjerdingen

Skrevet av Steinar Mæhlum 4. september 2020