Utetips for koronatider

Foto: Mona Heie

Vi har samlet tips til turrelaterte aktiviteter du kan fylle dagene med.

I den utfordrende og uforutsigbare tiden vi er inne i, gjelder det å finne alternative måter å ta vare på turgleden på! Vil du prøve noen av disse turaktivitetene, mens vi venter gleder oss til at turlivet begynner igjen?

 • Plei. Se over turutstyret ditt og fiks det som er ødelagt. Når fikk foreksempel fjellskoene dine litt kjærlighet og impregnering? Fjellsko er av det viktigste friluftsutstyret du har. Tar du godt vare på det holder det seg mye lengre.  

 • Spis middag ute. Det trenger ikke være avansert, du kan for eksempel ta med en suppe på termos eller mat i boks. Det er en klisje, men klisjeer blir som kjent til av en grunn. Mat smaker ekstra godt ute!  

 • Gå for nærturen. DNTs fellesturer er avlyst inntil videre, men vi oppfordrer alle som er i form og ikke er i karantene til å være ute på trygg tur i egen regi! Det er god plass og luft i skogen! Trening og frisk luft er bra for immunforsvaret. 

 • Fyll sekken med ekstra vekt på dagsturen. Med stengte treningssentre og låste hytter blir det lite rom for trening og tilvenning av tung sekk. Det venter lange og fine fjellturene på den andre siden av korona, så start allerede nå.

 • Finn frem kartet. Nå har du muligheten til å teste ut stiene som går på kryss og tvers der du bor, men som du aldri har oppsøkt. Gå inn på UT.no og utforsk.  

 • Ring til venner og familie som ikke kommer seg ut. Gi de lyden av fuglesang, følelsen av vind i håret og la de få se utsikten der du er!  

 • Let etter vårtegn. Gjør som barna, sett deg ned på kne og se hva som som skjuler seg i skogen. Hva finner du? Trær, blomster, dyrespor, småkryp? Del vennegjengen eller familien i to og konkurrer om å finne mest mulig innen et visst tidsrom. 

 • Reis tilbake til Indre Troms, Jotunheimen, Vesterålen eller Hardangervidda sammen med  Lars Monsen og NRK. Her har du hele fire uker fjell-TV du kan drømme deg vekk med.  

 • Les deg opp og bli en reser på et nytt fjellområde! Hva kan du egentlig om Sylan, Børgefjell, Setesdalseheiene eller Tafjordfjella? Du finner Fjell og Vidde og DNT årbok digitalt på Min side. ​​​​​​​

 • Lag et turalbum. Nå har du tid til å gå gjennom alle blinkskuddene fra turen i høst eller fjor sommer. Lag en digital fotobok til deg selv eller til den du var på tur med. Å gjenoppleve turen og minnene gir en god følelse i seg selv! 

 • Tren. Hvordan får man egentlig på seg en vindsekk når det blåser kraftig? Hvordan tar man ut en kompasskurs? Og hvordan fyrer man det beste og mest holdbare bålet? Dette er luftetur med mening som gir hodet noe ekstra å jobbe med.

For barnefamilier har vi en egen superliste med tips her.

Skrevet av Elin Enger 25. mars 2020