Gjøvik turstier - fra byen ut i marka

Fem turløyper er merket i bysentrum, med utgangspunkt i Gjøvik stasjon. Løypene går langs Mjøsa, opp til utsikten på Hovdetoppen og bymarka på Øverby, samt i sentrum langs byattraksjonene. Prosjektet var en oppfølging av helsemyndighetenes og DNT sin målsetting om å få flere ut på tur, og at alle skal ha en tursti nærmere enn 500 meter fra der de bor.

Vår ide var å starte stinettet i sentrum ved Gjøvik jernbanestasjon og lage turruter som ledet gjennom byens severdigheter og grønne plaser og ut i friområder og til Gjøvikmarka. Turene passerer historiske og naturmessige høydepunkter som byen kan vise – og leder videre ut til de nærmeste friluftsområdene. Med samarbeid med NSB Gjøvikbanen og midler fra Det nasjonale turskiltprosjektet, Turistkontoret på Gjøvik og senere fra spillemidler, har vi med stor dugnadsinnsats merket disse stiene – til sammen ca 13 km. 

Mjøspromenaden - 2,4 km
Turveien langs Mjøsas bredd går nå fra Hunnselvas munning via Fredvika med selbåthavn, langs stranda ved Viken folkehøyskole og ut til båthavna ved Rambekk. 

Hovdetoppen og Fastland - 3,6 km
Fra Storgata via Gamletorvet og Gjøvik skole snor turveien seg opp til Hovdetoppen (258 moh), der det er vakker utsikt over byen. Restaurantruinene ligger og minner om tidligere festliv og fremtidige muligheter. Turen går videre ned mot Hovdetun vandrerhjem og Fastland med bademuligheter i Hovdetjernet om sommeren og flott slalåmanlegg om vinteren. Korteste vei tilbake til sentrum går via Bassengveien.

Øverby og Eiktunet - 3 km
Fra Mathias Topps vei går det sti gjennom skogen. Man kan også gå inn fra Tennishallen til Bassengparken og Gjøvik hestesenter og følge lysløypa videre. Her møtes de to stiene og går gjennom spennende skog og med plasser med vakker utsikt over byen. Vi krysser Åsvegen fra Hunnsalen og Hunn kirke og videre oppver mot Øverby friluftsområde med skistadion, frisbeepark og klatrepark. Dette er også utgangspunkt for turer videre i Gjøvikmarka, blant annet inn til Fogdehytta som er selvbetjent DNT-hytta med enkel standard. 
Fra Øverby til Fogdehytta er det 1,2 km.

Bergstoppen
Eiktunet med sine tømmerbygninger i vakkert kulturlandskap er Gjøviks bygdemuseum. Herfra går turvei opp til Bergstoppen (435 moh), der du får storslagen utsikt over Gjøvik by og Mjøsa omkranset av mektig landsbrukslandskap. Velger man stien videre får man en rundtur omkring Berg gård ned til Berg terrasse og Panoramaveien.

Byrunden går langs byens sentrumsattraksjoner

Les mer om Byrunden her.