Høstturer i sprakende farger

Fargesprakende høst i Alvdal vestfjell
Fargesprakende høst i Alvdal vestfjell Foto: Wenche Skinstad

September leverte varene. Fem vandrere fikk fjellfargene nesten for seg selv.

Alvdal vestfjell 7. - 10. september. 5 deltakere

Vi ble hentet av verten på Breisjøseter på parkeringsplassen litt nord for Atnasjø kafe. Turen gikk på en humpete veg i en litt tilårskommen minibuss innover fjellet til Breisjøseter.

Vi gikk en liten aftentur til Kildene i nærheten. Fjellet var pyntet i nydelige høstfarger og det var veldig tørt etter lite nedbør i det siste, så Kildene var nesten uttørket. Vi ble servert en nydelig middag på kvelden. På hytta var kun vertskapet, to dugnadssnekkere og ei dame som hadde bodd der et par uker. Verten fortalte at det var lite folk i uka nå på høsten, men i helga hadde det vært 52 stykker der.


Dagen etter startet vi på turen mot Korsberghytta. Vi passerte ved siden av Storsølnkletten, men tok ikke turen oppom toppen. Det var nydelig vær og vi hadde utsikt i alle retninger. Etterhvert begynte det å blåse ganske mye, men vi var heldige og hadde medvind. Vi delte oss og to gikk om Kvislåsetra. Det er en perle i fjellet som er i privat eie. Naturen her er helt nydelig.


Vi møttes igjen på Korsberghytta som ligger i mer steinete natur 1250 meter over havet. Det er ei koselig selvbetjent, velutstyrt hytte. Vi koste oss med god mat og hygge på kvelden.
Dagen etter gikk turen til Storgrytdalseter. Vi gikk i slakt fjelltereng og ned i bjørkeskog i nydelig vær. 18 grader da vi kom vram til hytta på ettermiddagen. Her spiste vi deilig lapskaus utendørs. Det var ingen mennesker på hyttene, så vi koste med god plass. Vi traff to ungdommer på turen.


Dagen etter gikk turen mot Atnasjø kafe. Det kom ei skikkelig regnskur ved sju-tiden om morgenen, så det ble litt glatt å gå. Det var veldig dårlig merking fra hytta over seterområdet mot brua over elva, og dermed vanskelig å finne fram. Ellers var det bra merking på hele turen. Vi gikk opp bjørkeskogen mot Grytvola og da kom tåka. Men naturen er også veldig vakker i tåke
og gråvær. Naturen er variert når en går litt opp og ned rundt tregrensa, fra myrområder og bjørkeskog til dyner med reinlav og og områder med mye stein. Det spraket i farger, med rød blåbærlyng og rypelyng, orange dvergbjørk, grønn eier og nesten hvit
reinlav og mange andre arter. Vi hadde oppholdsvær og koste oss på turen ned til Atnasjø kafe. Oppsummert, en flott tur i nydelige høstfarger. Turen er lettgått og kan absolutt anbefales. Vår utmerkede turleder Åge Nyborg tok godt vare på oss!

Referent: Wenche Skinstad

Topp stemning på Gjøviks tak

Tur for funksjonshemmede på Øverby 8. september. 36 deltakere
Bakkene til Bergstoppen kan være utfordrende, men denne blide gjengen kom seg til topps
Bakkene til Bergstoppen kan være utfordrende, men denne blide gjengen kom seg til topps Foto: Olav Kålås

I fjor ble det dessverre avlysning. Men nå var det igjen klart for tur og kos på toppen av Gjøvik, gjennomført etter tradisjonelt mønster.

36 blide turdeltakere møtte opp ved Eiktunet i strålende sensommervær. Av fysiske grunner kom ikke alle helt opp på Bergstoppen. Utdeling av frukt på toppen ble av smittevernhensyn sløyfet denne gangen.
Tilbaketuren gikk som før til lavvoen ved Øverby med sosialt samvær og grilling av pølser. Stemningen var på topp, og praten gikk livlig i sensommerkvelden. Ved 20-tiden senket mørket seg, og fornøyde turdeltakere dro hjem hver til sitt.

Turledere og referenter: Gerd og Olav Kålås

Markatravere i strålende høstvær

Tirsdagstur i Gjøvikmarka. 12 deltakere

12 personer på tirsdagstur i Gjøvikmarka i strålende høstvær. Turen gikk fra Øverby-parkeringsplass, skiløypa til Skistua, over Snekkerhaugen, Furumoen, Øvre Diktimot, Bergstoppen, Eik gapahuk og tilbake til Øverby. 

Turledere Arne Wiken og Inger Bjugstad 

Aldri sett finere sti

Rundtur fra Skjellerud i Vestre Toten. 5 deltakere
Har du sett et større grantre?
Har du sett et større grantre? Foto: Gaute Gjerdingen

Vi var kun fem som møtte opp ved den nye Skjellerudbommen for å være med på en liten rundtur på åsen. Jeg vet ikke om det er YR som skremte flere fra å være med. Kanskje fikk vi 1 millimeter ned bør i løpet av runden men vi hadde mest opphold. Vi gikk opp kremmerstien og ned til Lunnasetra. Herfra tok vi stien opp til Rognlihaugen. Det er bra det har vært tørt både i sommer og høst for aldri har jeg sett stien så fin sjøl om krøtter hadde satt sine spor. På Rognlihaugen var det tid for en kafferast før vi tok fatt på siste del av turen, opp mot Driterbakkhøgda og ned igjen mot Skjellerud. Dagens foto er fra den store grana langs vegen innover mot Rørmyra. Det er såvidt to voksne klarer å ta rundt stammen. Nede igjen ved Skjellerud hadde vi vært ute på tur i snaut tre og en halv time.

Turleder og referent: Gaute Gjerdingen

Skrevet av Per Hovland 11. oktober 2021