Turer i august

Mye fint vær i august ga flotte turer, både i blåbærlyngen på Vardalsåsen og på lengre turer til fjells.

Langløypa til Trollheim

Vi var sju som starta kl. 10.00 og var tilbake på skytebanen i Vildåsen kl. 15.00. Garden Putten nådde vi greitt, men terrenget var vått etter natteregnet. Så bar det opp den bratte lia vestover i svart skog. Vi kryssa stien til Rørmyra og kom til Trollheim, der vi åt nista. Ny pause tok vi i solveggen på Mæhlumsetra før det bar ned att over Eikvelta. Sluttetappen var i skiløypa til Finstad og så til Skytebanen. Turen var på litt over 12 km og gjorde godt for kropp og sjel.

Kjell Gulbrandsen og Gaute Gjerdingen


Bilder kommer.

Nordset - Sillongen

Ni møtte opp ved Nordset og etter få hundre meter dukket det opp ytterligere tre som ville være med på turen. Turen gikk på bra sti og dagens foto er fra Lappen som bare noen få kjente til. Opp til Sillongen brukte vi nøyaktig to timer. Tilbaketuren gikk raskere da det så ut til at vi skulle få regnvær, men vi  slapp unna med bare noen få dråper.

Anne og Gaute, turledere

Lappen
Lappen Foto: Anne Furuseth

Tirsdagstur i Bråstadmarka

Sju damer møttes innerst på Monssveen-feltet nord i Gjøvik.  Turen videre gikk på en grønn skogsvei langs Bråstadelva . Etter noen kilometer krysset vi elva som på denne tida hadde lite vann. Videre fulgte vi en grusvei og gikk i retning Bråstad gård. Her dukket utsikten over Mjøsa fram, omkranset av gule kornåkre . Vi krysset hovedveien og tok fatt på oppoverbakkene mot Ramberget.  Herfra ble utsikten enda mer spektakulær, så her tok vi en god matpause.  Tilbaketuren gikk i nedoverbakker helt ned til den gamle delen av Trondhjemsveien.  Så krysset vi Bråstadelva  en gang til, denne gangen på broa, før vi gikk enda en bakke opp til bilene. Turen ble på ni km, og helseappen viste 22 etasjer. Alt dette opplevde  vi  under blå himmel.

Hilsen turledere  Ingvild Grønland og Mona Løkser


Vi møttes på Hongsætra i nydelig sol og deilig temperatur. Etter den bratte stigningen mot Holokampen  måtte vi ta et par pust i bakken og beundret den nydelige utsikten på toppen. Så gikk turen videre til Rausteinshytta, og her hadde vi en lengre pause med kaffe, vafler og skoleboller. Det var mye folk på tur i det flotte været, og det var godt å sitte ute og nyte utsikten over vannet. Så gikk vi opp til Totenåsens høyeste punkt, Torsæterkampen, 841 meter over havet. Her er det gjengrodd og dårlig utsikt, så vi gikk ned til Hjemmefronthytta hvor nordmenn lå når de tok imot flyslipp fra England under 2. verdenskrig. Noen var inne og kikket, og vi så på utsikten mot Torsætra fra toppen bak hytta. Den er ikke lett å finne hvis en ikke er lokalkjent, så det er lett å skjønne at ikke tyskerne fant den under krigen.

Så gikk vi tilbake til Rausteinshytta og videre forbi Abbortjernet til Tjuvåskampen. Her var det også en del folk på tur, og det er koselig å se så mange barnefamilier ute. Vi koste oss med kaffe og niste og beundret den flotte utsikten over Totenbygdene, Rondane og Jotunheimen m.m. Praten gikk om forskjellige turopplevelser og mange turtips ble utvekslet. Så gikk vi forsiktig ned igjen den bratte eggen og tilbake til bilene ved Hongsætra. Alle var fornøyd med turen og syns vi hadde vært veldig heldige med været.

Turledere var Ann Kristin Kihle og Wenche Skinstad

Barnas turlag: Miniekspesdisjon til Synshorn 21.-22.8.

Seks barn og tre mammaer deltok på miniekspedisjonen. Med tunge sekker gikk vi 400 høydemetere fra Bygdin opp til Synshorn. Beløningen var utsikt mot tindene, fjellene og vatn i alle retninger. Solen varmet og da var det fint å leke, skravle og bygge leirplass. Når solen gikk ned var det godt å krype i soveposen. Noen sov i telt og noen under åpen himmel. Stjernene dukket opp en etter en og etterhvert så vi også en fantastisk fullmåne kledd i rødt. Da vi våknet på lørdag var det tåke men sola tittet fram og utsikten dukket opp fra tåket. Barna koste seg med lang frokost og spiste opp alt fra sekkene sine, slik at de ble lettere å bærepå vei ned igjen.

Takk for nok en fantastisk miniekspedisjon. 

Hilsen Dienne og Petra

Referat fra sykkelturen på Stølsvidda i Valdres 23 -25 august

Ni deltakere, sju damer og to menn møtte opp på Gomobu Fjellstue på Stølsvidda. Det var 3 elsykler og resten hadde bare pedalkraft. Referenten fikk gleden av å prøve el-sykkelen på langtur. Gomobu var et godt sted å bo, og hadde god servering. Det ble en kortere runde rundt Vasetvannet første dagen, for vi måtte jo rekke lunsjen. Etter lunsj tok vi beina fatt og gikk på topptur til SYNI ,1385moh. Her hadde vi utsikt til fjellene som omkranser denne vidda i sør, vest øst og nord et fint skue. Været var sol og blå himmel så vi kunne navnsette utrolig mange topper og fjellkjeder. Terrenget var lettgått i 12 kilometer .

Dagen etter ble det langtur på sykkel med matpakke og drikkeflasker. Vi satt kursen sørover. Veidekket, gammel grusvei var godt å sykle på. Bakkene var lange både oppover og nedover. Vi snudde retning nordover og så Skogshorn fra alle kanter. Underveis var det også stolper for ivrige stolpejegere som i løpet av dagene her opp hadde tatt alle stolpene på Vasetkartet. Tilbake kom det noen få regndrypp idet vi passerte Kristinstølen., ellers var været på vår side. Turen endte opp med 4,5 mil.

Siste dag var det en vindfull værmelding. Det heftigste var 24 sek.m i kastene. Dette egnet seg ikke til sykling. Vi bestemte oss for å ta beina fatt. For tre år siden hadde to av oss gått Stølsvidda på langs, og vi ønsket oss tilbake til setergrenda Strø og Mjølkebua hass Lars. Med syklene bak på bilene dro vi til Jaslangen og tok beina fatt. Her går Stølsruta gjennom trivelig bjørkeskog. Fra Mjølkebua var det gammel stølsvei til Strø. Vinden gjorde at Mosvannet var hvitt, men når en har beina på bakken gjør det ikke noe, sola var også på vår side. Det ble et godt møte med denne setergrenda, nå uten aktiv seterdrift. Den har tatt farvel med vidda og ligger omkranset av vakre fjell. Det ble en 12 km fottur i Tisleifjorden om Buestølen og Langestølen. Vidda er full av støler, men det er bare et fåtall som er i lett terreng, så beina rakk å bli gode og slitne. Den gode lunsjen tok vi på Munkekroa på Fagernes Folkemuseum.

Turreferat ved Mona Løkser

Seniortur i Øverbymarka

Vi var bare fire som møttes på parkeringsplassen ved Øverby. Siden vi alle er «gamle travere», ble vi enige om å avvike fra oppsatt plan. Første sprell var at vi ville besøke Svenskemyra og se låvebrua som står og minner om gammeldags jordbruk. Derfra kom vi tilbake på Folkestien, tok motsatt retning av planen og gikk mot Byknappen uten å passere stien til Fogdehytta. Men Bikkjebakkmyra fikk vi med oss, og der ble det drikkepause på den flotte DNT sittegruppa. Her renset Vagn soppen sin etter alle kunstens regler. Terrenget er tørt i år, så det er lite sopp. Men mye god blåbær! På Bergstoppen skrev vi i DNT boka og håper på gevinst. Vi lekte tivoli og tok gruppebilde/speilbilde ved den nyeste masta. Så ble det en god rast og «Mat med utsikt». Jordene var ferdig tresket, og vi kunne gå på halmstubber strake vegen ned til Eiktunet. Tydelig at høsten er her.

Turledere: Gunnor Andersen og Ragnhild Morka

Tur på Vardalsåsen 28. august

Vi var ni voksne som fikk en flott tur på Åsen i solskinn og  nydelige høstfarger. Og jammen ble det tid til å spise både blåbær og tyttebær. 

Skrevet av Steinar Mæhlum 27. september 2021