Tell ned med uteopplevelser

UTEVARME: Bål og noe varmt på termos passer i kalenderen.
UTEVARME: Bål og noe varmt på termos passer i kalenderen. Foto: Elin Enger

Skal du lage adventskalender til barna? Her får du DNTs tips til å fylle lukene med opplevelser heller enn små ting. 

Her får du 24 forslag til uteaktiviteter som kan skape førjulsmagi:

Lag mat på tur
Maten smaker aller best på tur, og lages på bål eller turkjøkken. Hva med nissegrøt, ostesmørbrød eller cookies på bålet, pinnebrød, pannekaker eller pølser? På UT.no finner du mye inspirasjon til turmat.

Lær å tenne bål
Bålkos hører vinteren til og det gir mestringsfølelse å lære å tenne et varmt, godt og ikke minst sikkert bål sammen med en voksen.  

Skøyter
Dette kan gjøres på dagtid på skøytebane eller på et vann i skogen, men forsikre dere om at isen er sikker. Eller hva med i skumringen med hodelykter på?  

Reflekslek eller refleksløype
Noen gjemmer en eller flere reflekser i ute i skogen, i en park eller hage, og de andre skal finne dem ved hjelp av lommelykt! La naboen bruke refleksene før dere tar dem ned igjen, men husk å rydde.

Bli med Barnas Turlag på tur
Finn en tur med Barnas Turlag som dere kan være med på. De fleste turene i nærmiljøet er gratis, og det er sosialt for hele familien.

Stjernekikkert-tur
Ta en stjernetur med familien. Reise til et mørkt sted for å se på stjernene, enten i kikkert eller ved å vende blikket opp. Vi lever stadig mer urbant og stjernene blir borte i alt lyset, men lenger inn i naturen åpenbarer stjernene seg når det er fint vær.  

Se etter dyr og dyrespor
Hvem har gått her før oss? Hvilket dyr har bæsjet på stien, og finner dere spor etter bever?

Plukke søppel i naturen
Gjør en innsats for naturen når dere uansett er på tur. Å plukke søppel når man likevel går tur ved stranda, i nabolaget eller i skogen er meningsfylt for unge og miljøbevisste familiemedlemmer.  

Naturbingo
Turbingo er veldig populært og gjør turen mer spennende for de minste. Turbingo passer både på sommeren og vinteren.

Overnatt på en DNT-hytte
I en av lukene i helgene kan det skjule seg en overnatting på en DNT-hytte i nærheten av der dere bor. På UT.no finner dere selv- og ubetjente hytter som kan bli en fin tur for hele familien.  Her i distriktet har vi for eksempel Gamle Torsætra på Totenåsen og DNT Osbakken ved Skumsjøen som er supre for barnefamilier. 

Trugetur
Har dere noen truger liggende eller kan dere låne? Ta på truger og la turen gå en litt annen retning enn vanlig.  

Skattejakt
Alle elsker en god skattejakt! Lag et kart og gjem noen små overraskelser eller en skikkelig skatt i enden av løypa. Man kan også gå på skattejakt etter ting lags stranda.

Overnatt ute
Bryt opp hverdagen med en overnatting mellom skole- eller barnehagedager. Det kan være enkelt å gjennomføre: slå dere til på verandaen eller i hagen, eller ta turen ut i naturen nært der dere bor.  

Spikking
Lær å bruke kniven riktig og øv på teknikker så dere kan lage både bruksgjenstander og kunst.  

Ta med magnet på tur og let etter magnetiske steiner og meteoritter.
Ta med magnet på tur og se etter stein som er magnetisk. Det er ikke bare i Finnemarka i Lier, der den store meteoritten dalte ned, man kan finne magnetiske småmeteroitter. Når dere kommer hjem kan dere se på dem i mikroskop.  

Finn og bruk kongler!
Kongletips går igjen: Lag kongledyr, samle kongler og granbar og lag dørpynt til besteforeldre eller lag tennbriketter til bål.  

Isbade
Kanskje det kan være noe for hele familien så lenge man er forsiktig og pakker seg inn i ull etterpå. Men ikke ta noen sjanser! Tenn bål eller ha varm drikke på termos, og kombiner med hyggelige aktiviteter på stranda.  Bor dere på Gjøvik, kan vi friste med et besøk i badstua i Friluftshuset i Fredevika, hvor det er tilrettelagt for bading for svømmedyktige. 

Klatre i skogen
Skogen er verdens beste og helt naturlige klatrepark, så her kan dere lett tilbringe en ettermiddag.  

Lag snøhule
Ta barna med på hele prosessen med å lage en trygg og koselig snøhule, enten i skogen eller i hagen. Morsomt på dagtid, men det går også an å overnatte. Et minne for livet, men pass på at dere kan nok om sikker snøhule.

Lag snølykter eller iskulpturer
Det er mange muligheter til kreative uteaktiviteter når snøen kommer!

Ta frokosten ute
Mange tenker på god turmat på tur på ettermiddagene eller i helgene. Men hva med å starte hele dagen ute? Lag en ekstra god frokost før dagen tar til. Man trenger ofte ikke gå langt hjemmefra for å finne et fint turmål.  

Besøk en gapahuk
Det er mange fine gapahuker å slå seg ned i, og på UT.no finner du mange av disse. Lag bål, les historier, spis et måltid eller ha gapahuken som base når dere leker i skogen.  

Skitur hvis snøen kommer
Når snøen kommer åpner det seg igjen mange nye fine turmuligheter. Dra på måneskinnstur, arranger skileik eller “snop-renn” med julegodteri i snøen.  

Samle på ruter, topper og turmål
Velg ut passende turmål i UT-appen og sjekk inn og kryss av etter hvert som de er besøkt.  

Vil du gjerne ha noe fysisk å pakke inn, kan du pakke inn en hodelykt man har fra før, kakaopose eller kvikklunsj eller lignende ting man trenger til turen.  

Skrevet av Elin Enger 25. november 2021