Grom utmerkelse til dugnadsgjengen på Osbakken

MEDNENNESKEPRIS: Ordfører Torvild Sveen overrakte pris til Svein Skoglund og Åge Nyborg (t.h.)
MEDNENNESKEPRIS: Ordfører Torvild Sveen overrakte pris til Svein Skoglund og Åge Nyborg (t.h.) Foto: Madeleine van Gilst, Gjøviks Blad

En enorm innsats for å sette i stand friluftssenteret er blitt lagt merke til også på rådhuset i Gjøvik. 

Denne uka ble to representanter for den fantastiske dugnadsgjengen på DNT Osbakken invitert til ordførerens kontor på Gjøvik for å motta påskjønning for stor og viktig innsats.

Svein Skoglund og Åge Nyborg fikk den såkalte medmenneskesvanen, på vegne av hele dugnadsgjengen. En pris som, i følge navnet, rommer at man har gjort en innsats som har betydning for andre mennesker. 

Og det siste kan vi skrive under på. Istandsettingen av Osbakken har krevd utallige dager i arbeidsantrekk, over en lang periode. Tidvis har dugnadsgjengen på Osbakken jobbet to dager i uka, og noen mer enn det. Og slik gikk det til at friluftsenteret etterhvert kunne åpne ni nyoppussede rom med tilsammen 28 senger, i tillegg til koselig kjøkken, stue og dusjrom, blant annet. 

Oppgraderingen av DNT Osbakken betyr mye for mange. Både gjøvikfolk og totninger har et spesielt forhold til Skumsjøen og Osbakken, og ser med glede på at bygningen holdes i stand. Dette gjør det mulig å utvikle stedet som en arena for sunne, gode utendørsaktiviteter.

Noe andre kan ha glede av

– Å være et medmenneske trenger ikke å være å holde i hendene til noen, men å gjøre noe som andre kan ha glede av, påpekte ordfører Torvild Sveen da han overrakte svanen i glass.

– Denne er et symbol fra kommunen og frivillsentralen til dere dugnadsfolk for å vise vår takknemlighet, la han til.

Prisen skulle egentlig vært delt ut i 2020, men koronaviruset ødela for den seremonien. Likefull satte dugnadskarene Svein og Åge pris på en forsinket overrekkelse.

– Stas at vi får denne prisen og at jobben vi gjør blir sett, sa Svein Skoglund.

Viktige damer

– Fryktelig gromt at noen legger merke til det vi har gjort her oppe. Det må bety at vi har gjort nytte for oss, sier dugnadskollega Åge Nyborg.

Han kan fortelle at det fra starten var  8-10 dugnadsfolk på Osbakken. Noen falt i fra underveis, men den harde kjerne holdt det gående med snekring og gipsing og sparkling og pussing. Og ikke minst sjauing og rydding.

– Damene som har vært med oss fortjener prisen like mye. De har gjort en kjempejobb med sjauing og vasking. For det blir mye møkk etter oss kara, humrer Nyborg.

– Hvilke tanker har du om at dette er en medmenneskepris?

– Dugnad handler jo om fellesskap. Selv om det ble en mye større jobb enn vi hadde sett for oss, er det fryktelig fint å gjøre noe sammen og fylle pensjonistdagene med meningsfull aktivitet. Når resultatet i tillegg blir noe andre kan ha glede av, er det ekstra gromt. 

Sitt andre hjem

Åge Nyborg legger til at han gjennom dugnadsperioden var så mye på DNT Osbakken at han nærmest føler han kommer hjem hver gang han låser seg inn døra. 

– Vi er i alle fall veldig fornøyde med hva vi har fått til her oppe, både ute og inne. At vi i tillegg får en pris for innsatsen er stort for oss, sier Nyborg.

DUGNADSPRAT: Å være medmenneske trenger ikke handle om å holde hendene til noen, men å gjøre noe andre kan ha glede av, uttalte ordfører Torvild Sveen. Her sammen med Tom Rognstad og Vigis Engen i Gjøvik frivilligsentral og våre dugnadsrepresentanter Svein Skoglund og Åge Nyborg
DUGNADSPRAT: Å være medmenneske trenger ikke handle om å holde hendene til noen, men å gjøre noe andre kan ha glede av, uttalte ordfører Torvild Sveen. Her sammen med Tom Rognstad og Vigis Engen i Gjøvik frivilligsentral og våre dugnadsrepresentanter Svein Skoglund og Åge Nyborg Foto: Madeleine van Gilst, Gjøviks Blad

Skrevet av Per Hovland 29. oktober 2021