Sopptid! Denne smaker langt bedre enn navnet skulle tilsi

Foto: Gjøvik-Toten sopp- og nyttevekstforening

Allerede før regnet meldte seg, var det rapporter om fine funn av denne godbiten. Svovelsopp.

Den høres kanskje ikke så god ut, men svovelsopp beskrives som en mild og god matsopp som er lett å like.

Til tross for tørke i lang tid, er det blitt observert fine forrkomster av soppen på åsen. Rapportene kommer fra Gjøvik - Toten sopp- og nyttevekstforening.

I og med at svovelsoppen er en nedbryter på stubber og røtter i granskog, er det spesielt langs stier gjennom ikke helt ferske snauhugster du vil finne den.

Tette klynger

Soppsakkyndig Nils Edvard Stokke beskriver soppen slik:

HATTEN er 3-6cm bred, først halvkuleformet, så etter hvert hvelvet og utbredt. Gul til brungul, og litt mørkere i midten. SKIVENE er TILVOKSTE = festet til stilken, som vist nedenfor. De er ganske TETTSTILTE. De er først lyse, gulhvite, så etter hvert GRÅFIOLETTE.

STILKEN er 5-10 cm lang, 0,5-1cm bred, hvitaktig/lyst gult øverst og mer rustbrune mot basis. Sporepulveret nærmest svart.

Den vokser gjerne i TETTE KLYNGER, og som regel på STUBBER OG RØTTER AV BARTRE, men kan også på lauvtre. Den er en effektiv NEDBRYTER (saprofytt) og nyttesopp, som omdanner gamle stubber og røtter til næring for nye planter og trær.

Forveksling

BESK SVOVELSOPP er en giftig forvekslingssopp, men fortvil ikke: Den vokser som regel på lauvtre, har skiver med mer svovelgulgrønn farge, og ikke minst, den smaker bittert.

Det er ikke farlig å smaken en liten bit. Bare spytt ut etterpå, opplyser den soppkyndige.

Og er du på sopptur i helgen, og lurer litt på hva du har funnet, stiller foreningen til soppkontroll utenfor Efesos på Raufoss både mandag 4/10 og 11/10 kl 17-18. Og 18/10 står de til tjeneste utenfor pakkhuset på Skreia.

Skrevet av Per Hovland 2. oktober 2021