Turer i august

TURREFERAT: Mens Barnas turlag dro til Makalausfjellet i Sør-Aurdal i august, var det turer i Gjøvikmarka, Vangsfjella og på Totenåsen for de voksne.

Totenåsen 30. august

Kort referat fra tur på Totenåsen: Turen gikk ruta Hongsetra -Holokampen - Rausteinshytta - Tjuvåskampen

Ann-Kristin Kihle og Wenche Skinstad

Guttetur i Vangsfjella 20.-23. august

Fire eldre gutter på tur i Vangsfjella fikk låne et lite stølshus på Øygardstølen omtrent midt i Skakadalen. Derfra hadde vi fine turer. Vi prøvde fiskelykken i Ursdalen, bestigning av Tverrfjellet og utsiktstur til Hugakøllen som avslutning. Værguden skiftet fra full sommer til litt høst og mange dråper ovenfra, men det ble en flott helg, takket være vår lokale guide og utleier, Frank på Øygarden.

Rune, Magne, Ola og Tom

Miniekspedisjon til Makalausfjellet med Barnas turlag 22.-23. august

Fem barn, to voksne og to firbente ga seg lørdag 22. august la lørdag 22. ut på tur i litt overskyet vær. Første mål var leirplassen ved et fjellvann en kilometer unna toppen av Makalausfjellet. Barna imponerte stort da de gikk med tunge sekker opp de bratte bakkene. Vi tok flere pauser underveis og koste oss med blåbær langs veien.

Mens vi etablerte leirplassen prøvde noen barn seg på fiskelykken. Da vi så at regnbuen viste seg fram over leirplassen vår, visste vi at det skulle bli en topp tur! Barna fant på mye kreativ lek og moro og også hundene ble bedre kjent med hverandre.

Vi lagde og spiste middag i hytta nedenfor toppen. Etter middag var det toppen 1099 moh. som ventet på oss og været var fortsatt fint. Det ble lørdagsgodt til dessert i teltene mens natten senket seg over Makalaus.

På søndag våknet vi til sol og blå himmel. Vi spiste god frokost og koste oss med en siste tur til toppen. Da så vi regnskyer nærme seg og vi hastet ned til teltplassen hvor vi pakket ned. Vi rakk akkurat fram til billene før det begynte å regne på ordentlig.

På vei ned fra fjellet besøkte deler av turfølget Reinli stavkirke ( fra 1326).

Vi koste oss masse!

Takk for turen!

Dienne Versteeg Bjørneng og Petra Kaderkova, turledere

Tur i Gjøvikmarka 25. august

Fem turglade seniorer møttes på Øverby i finværet, hvorav to var i området for første gang. Vi var stolte over å kunne vise Fogdehytta og stier som dugnadsgjengen til DNT har arbeidet mye med. Utenom planen tok vi en ørliten avstikker om Bikkjebakkmyra etter at Bytoppen var «besteget». Her tok vi en rast på den fine sittegruppa på myra som er blitt satt opp.

Turen gikk deretter videre opp mot Bergstoppen. Vi hadde det ikke travelt og tok oss god tid til å more oss over speilbygget ved den nyeste masta der.

Bortom betongplattingen måtte vi også for å nyte den vide utsikten over Mjøsa.

Resten av nista forsvant utenfor Eik gapahuk. Der var det også blitt enda mer tilrettelagt siden i fjor. Bra at Skiforeningen og DNT samarbeider, sa vi.

Idyllisk vandring gjennom Eiktunet avsluttet en vel anvendt formiddag.


Åse Bratli og Ragnhild Morka, turledere

Skrevet av Steinar Mæhlum 22. september 2020