Turer til Rausteinshytta i mai og juni

TURRAPORT: Flotte bilder fra to turer til Rausteinshytta 28. mai og 4. juni. Les også om huldrestry, den beskjedne laven som er hovedgrunnen til at deler av Totenåsen er naturreservat. 

Foto: Ola Brox

Torsdag 28. mai

Første tur i Rausteinshytta trippel samlet i alt 14 deltakere, inkludert turledere. Vi gikk fra Hongsætra – over Holokampen – til Rausteinshytta. Det siste stykket mot hytta var det en del snø. For det meste bar snøen oss greit, men det var mye vått i stiene. Fint vær gjorde at vi tok oss god tid – og en ekstra lang kafferast. De som ikke hadde vært inne og sett hytta tidligere, fikk muligheter til det. Turen ned gikk vi over Pålknappen. Her var det også mye snø. Men alt i alt hadde vi en veldig fin tur – på i alt 6 km, med ca. 150 høydemeter stigning.

Ola Brox, turleder

Torsdag 4. juni

Andre tur til Rausteinshytta gikk fra Torsetra. På denne turen fikk vi øye på en art som er hovedgrunnen er hovedgrunnen til at det øverste området på Totenåsen er et naturreservat. Huldrestry er naturens eget juletreglitter - men må for all del ikke plukkes. Arten er med på den norske rødlista over arter som er sterkt truet. Se mer om huldrestry nederst i saken.

Foto: Ola Brox
Den lille, beskjedne veksten på bildet ved siden av heter huldrestry. Huldrestry er et karakteristisk skjegglav med opptil flere meter lange hovedgreiner som minner mye om juletreglitter. Fargen er overveiende bleikt gulgrønn. Arten er sjelden og opptrer i fuktig, grandominert skog i åstrakter på Østlandet og noen få steder på Vestlandet, Trøndelag og Nordland. Den vokser primært på gran, mer sjelden på løvtrær og furu. (Fra artsdatabanken.no)