Velkommen Per!

DNT Gjøvik og Omegn er glade for å få Per Hovland med på laget som vår nye friluftsvert! Hans hovedoppgave blir å legge til rette for friluftslivsaktiviteter på DNT Osbakken. 

Responsen var stor og umiddelbar da vi gikk ut med utlysning etter en person som ønsket å jobbe utendørs med barn og unge. Vi fikk et luksusproblem med  en flott bukett søkere å velge i. Etter to intervjurunder som også inkluderte praktisk arbeid som friluftsvert, landet vi på Per Hovland. Han er alt nå i gang med planlegging av sommeraktiviteter! 

Allerede i neste uke vil dere kunne møte Per og andre DNT-ere ved DNT Osbakken, i forbindelse med at vi setter i gang "Ferie for alle"-tilbudet mellom kl 11 - 13 alle dager i uke 28. Hit er det mulig å komme for å låne utstyr som kompass, kano eller uteleker, samt få friluftslivstips og-triks.  Det er gratis å delta, åpent for alle, og mulig å få transporthjelp for de som ikke har bil eller førerkort. Tilbudet gjelder fra og med mandag 6. juli til og med søndag 12. juli, og du kan lese mer om det og melde transportønske her

Det handler om å være...

Per gleder seg til å ta fatt på å legge til rette for at barn og unge får glede seg over friluftslivet!

- Jeg kan vel ikke tenke meg noe artigere enn å kunne legge til rette det friluftslivet jeg brenner for, mot dem som er mest mottakelige, barn og unge. Dette kjennes også meningsfullt, da jeg er overbevist om at barn og unge trenger natur mer enn noen gang. Jeg bærer nærmest på en pliktfølelse om å formidle basisferdigheter i skog og mark videre til dagens unge, da jeg ser at mange mangler mye som kanskje skulle være basalt for et menneske, mener Hovland. For ham handler ikke friluftslivet om å  prestere, erobre eller å stå på toppen av en tind.

- Det handler om å være i friluft, der tid får flyte, i stedet for å bli stykket opp, slik den gjerne blir i dag. Jeg tror vi alle har godt av å la sansene åpnes, fryse litt, bli varm igjen, kjenne gleden av tørre sokker, våkne ved tjernet og sovne under åpen himmel, forteller Per. 


Studiet som åpnet opp


Ett av de beste årene i hans voksne liv var da han tok studiet “veiledning i friluftsliv”.

- Dette gjorde jeg uten noen rasjonell grunn med tanke på mitt yrke. Det var likevel en dragning mot studiet som jeg kjente var riktig. Her fikk jeg som forventet anledning til utvide praktiske ferdigheter og kjennskap til natur, i fjellet, på vannet, i skogen. Det jeg ikke forventet på forhånd, var hvordan møter med friluftslivveilederne skulle åpne opp for refleksjoner og prosesser i meg som jeg er takknemlig for å ha fått med meg videre i livet. Disse nestorene i norsk friluftsliv står for meg som idealer med tanke på å formidle praktisk kunnskap hånd i hånd med viktige verdier; gjennom å gjøre, fremfor å belære og instruere. 

Studiet ble altså en personlig prosess. Men i ettertid har jeg stadig kjent på lysten til å bruke erfaringene til noe. Da jeg leste utlysningsteksten til denne prosjektstillingen, kjentes det som at jeg ikke hadde noe valg: jeg måtte søke, forteller Per. Nå gleder han seg til å være med på å realisere DNT Gjøvik og Omegns ønske om å skape et senter for friluftsliv på DNT Osbakken

- Å ha skog, en sti, et tjern å ty til, har for meg personlig vært svært viktig i ulike faser i livet. Som voksen ser jeg nå hvor mye de enkle turene på Totenåsen med min bestefar la grunnlag for sterke bånd til naturen. Dette ligger nok til grunn for min trang til å formidle disse verdiene videre, forteller han.

Også i uke 33

Også i den siste uka av skolens sommerferie vil det bli aktiviteter ved DNT Osbakken. I tillegg til sommerferieaktivitetene, har vi flere konkrete prosjekter planlagt utover høsten og vinteren, dette kommer vi tilbake til. 

I utgangspunktet  er stillingen et 20 % engasjement i seks måneder, med mulighet for forlengelse. Vi gleder oss!

Skrevet av Elin Enger 3. juli 2020